BLEX-IT

De Europese steden met de hoogste salarissen voor softwareontwikkelaars

Blog

Het kiezen voor een carrière als softwareontwikkelaar is slim voor iedereen die vooruitgang wil boeken binnen de technologie-industrie. Je kunt werken in verschillende sectoren, van mode tot financiën, complexe problemen analyseren en oplossen, en echt impact hebben op de gebruikerservaring. Omdat softwareontwikkeling nodig is in zoveel sectoren, biedt de rol ook de kans om te reizen en de werkomgeving in heel Europa te verkennen. Softwareontwikkelaars staan zelfs bovenaan de lijst van de 10 meest voorkomende beroepen die worden gezocht in online vacatureadvertenties volgens Eurostat.
Maar waar in Europa vind je de meest competitieve salarissen op het gebied van softwareontwikkeling?

 

Top softwareontwikkelaars salarissen

Softwareontwikkelaars verdienen het meest in Zwitserland (€89.998), Denemarken (€78.516) en IJsland (€62.536), volgens Euronews Business.
Een andere interessante plek is Estland (€56.451). Met maar liefst negen unicorn-bedrijven, waaronder Skype en Wise, is Estland bijzonder sterk in de fintech, met honderden startups. Het is dan ook logisch dat softwareontwikkelaars in dit land in trek zijn, met name in de hoofdstad Tallinn.

Andere Europese steden die hoge lonen bieden voor softwareontwikkelaars zijn onder andere Berlijn, een van Europa’s belangrijkste tech-hubs, die werknemers veel biedt op het gebied van een betaalbare levensonderhoudskosten en interessante culturele scene. Volgens Levels bedraagt het gemiddelde salaris voor softwareontwikkelaars hier €86.380, afhankelijk van je ervaring. Belangrijke techbedrijven, waaronder Hubspot, Google en Stripe, hebben allemaal kantoren in Berlijn, wat voldoende kansen biedt voor nieuwe rollen. Eberlein Kunz zoekt bijvoorbeeld een Senior Python Developer voor zijn kantoor in Berlijn, met een jaarsalaris van €70.000–€85.000. In Zwitserland zijn zowel Genève als Zürich geweldige plaatsen om je als softwareontwikkelaar te vestigen. Maar in tegenstelling tot Berlijn zijn de kosten van levensonderhoud in het land veel hoger, dus salarissen moeten hier tegen worden afgewogen.

Ondertussen bedraagt het gemiddelde salaris van softwareontwikkelaars in Parijs €61.000. Het is ook een belangrijke stad als je in AI wilt stappen, met AI-hubs, R&D-laboratoria en belangrijke op AI gerichte evenementen die allemaal de mogelijkheden in dit snelgroeiende gebied verkennen.
Meta en Apple zijn enkele van de vele techbedrijven die gevestigd zijn in Londen, dat een van de grootste steden van Europa is voor tech en gastheer van hoogwaardige evenementen, zoals de London Tech Week. Het VK werd in 2022 het derde land ter wereld met een techsector die $1 biljoen waard is, waarbij de regering belooft verder te investeren in dit bloeiende gebied. Volgens Indeed bedraagt het gemiddelde salaris van softwareontwikkelaars in Londen net iets minder dan £58.000. Noir Consulting zoekt bijvoorbeeld een .NET Developer om in Londen te werken, met een jaarsalaris van £80.000 tot £100.000. En om de bruisende techsector van Londen te onderstrepen, zegt het bedrijf dat het momenteel een periode van “explosieve groei” doormaakt.

Sinds de jaren negentig heeft Dublin zijn reputatie als een geweldige uitvalsbasis voor techbedrijven versterkt, met een jonge en vaardige beroepsbevolking en een aantrekkelijk cultureel leven voor degenen die besluiten naar de stad te verhuizen. Softwareontwikkelaarssalarissen in Dublin bedragen gemiddeld €57.000, volgens Indeed. Bedrijven als Workday, Microsoft, Salesforce en IBM hebben grote kantoren in de Ierse hoofdstad. Sterker nog, IBM is momenteel op zoek naar een softwareontwikkelaar om te werken op zijn kantoor in Dublin.

 

Programmeertalen

Softwareontwikkelaars hebben allemaal hun voorkeurstaal, waarbij de negen best betaalde programmeertalen op dit moment volgens Indeed Java, C#, JavaScript, Python, C++, SQL, Rust, Scala en Elixir zijn. Maar Python ziet een bijzondere boost, net na Java in de ontwikkelaarssurvey van Stack Overflow van 2023.
Sommige softwareontwikkelaars neigen naar meer niche- of specialistische talen om hun waarde te verhogen. Neem bijvoorbeeld de nieuwere taal .NET Maui, een cross-platform framework voor creatieve mobiele en desktop-apps.
Je hoeft geen expert te zijn in deze talen om een baan daarin te krijgen. In Dublin zoekt Morgan McKinley bijvoorbeeld een softwareontwikkelaar die óf hands-on ervaring heeft met .NET Maui óf van plan is om ermee te gaan werken.

Of je nu wilt specialiseren of een meer algemeen beeld wilt krijgen van wat softwareontwikkeling te bieden heeft in heel Europa, weten welke steden het beste zijn om op te mikken qua salaris is essentieel om de juiste beslissing te nemen.
De banen zijn er en met de vraag naar software die in heel Europa stijgt, zullen ze alleen maar blijven groeien.
AI kan als een uitdaging binnensluipen, maar er zijn nog steeds manieren om je salaris als softwareontwikkelaar te verhogen.

Ontvang vacatures direct in je mailbox